Archive for September, 2012

En reise rundt min forfattermor

Friday, September 14th, 2012

Tid: Lørdag 22. september 2012 kl 14.00
Sted: Ibsenhuset, Henrik Ibsens gate 14, Grimstad
Inngang: 50 kr, enkel servering

Forfatter og illustratør Mette Newth presenterer foredraget om sin mor Lalli Knutsen på denne måten:

Tittelen på foredraget er lånt fra  John Mortimers far/sønn-film “A journey round my father” med Laurence Olivier og Alan Bates, nettopp for å kunne både ha avstand til og belyse noen av de mange sidene – lyse og mørke, dype og grunne – ved min mor og hennes forfatterskap. For selv om et forfatterskap sjelden avspeiler forfatterens liv, (om ikke det er villet) er det selvsagt at litteratur oppstår i levd liv, eller ønsket liv. Virkeligheten er vårt viktigste råmateriale, som jeg nok har sagt tusen ganger i skoleklasser.

Min mor var både en opprører og et barn av sin tid. Hennes debut ” Og så fortsetter livet” fra tidlig på 1930-tallet må ha slått ned som en bombe i Grimstad som hun fortsatt bodde i, og den vakte både stor oppmerksomhet og faglig debatt. En fantastisk triumf for en ung småbyfrue, men utvilsomt med bitter ettersmak. Dessuten, fallhøyden var stor i en forlagsverden dominert av godt etablerte eldre menn, og hun giftet seg med en verdig konkurrent – kriminalreporteren, forfatteren og oversetteren Fridtjof Knutsen.

Hva var hennes drivkraft i alle årene med utrettelig produksjon av alle slags tekster, fra artikler til romaner til oversettelser til noveller til skuespill, om alle slags tema?

Ettersom jeg er eplet som falt temmelig tett inntil  stammen, vet jeg en god del om dette jeg ikke kunne begripe som lesehestbarn. Mye mer har jeg forstått av den voksnes reise rundt en mangslungen mor.

Se også intervju med Mette Newth i Dagblandet om hennes forfatterforeldre her.