Archive for February, 2011

Terje Vigen og Napoleonskrigene

Monday, February 21st, 2011

Ibsen-seminar med Anita Estensen, daglig leder for Grimstad bys museer.
Sted: Ibsen-museet, Henrik Ibsens gate 14, Grimstad
Tidspunkt: Tirsdag 22. februar kl 19.00
Inngang: 50 kr, enkel servering

Diktet ”Terje Vigen” regnes som ett av Henrik Ibsens fremste dikt. Det forteller om losen Terje Vigen og hans ferd over til Danmark for å sikre mat til familien. Det er en gripende fortelling hvor Ibsen briljerer som dramatiker og språkmester. Diktet har gått inn i den nasjonale litteraturen, og leses den dag i dag både fra scene og i andre sammenhenger. For Grimstad er diktet også et ibsenminne, da både hovedpersonen i diktet og stedet han kommer fra, er nært knyttet til Grimstad.

Diktet kan leses på mange måter; litterært eller kontekstuelt. Denne gangen vil det være de historiske hendelsene bak diktet som er hovedfokus, nemlig krigen mellom Frankrike og England og hvordan Ibsen bruker det i diktet.

Anita Estensen er daglig leder for Grimstad bys museer og for Grimstad – dikternes by. Hun har studert blant annet litteratur og språk ved flere universiteter.

Meg eier ingen

Thursday, February 10th, 2011

Litterær kafé med Åsa Linderborg

Sted: Grimstad kulturhus, galleriet
Tidspunkt: Lørdag 19. februar kl 14.00
Inngang: 50 kr, enkel servering

Åsa Linderborg

Åsa Linderborg

Åsa Linderborg er svensk forfatter, historiker og kulturskribent som utga den selvbiografiske boken ”Meg eier ingen” i 2007. Den utkom på norsk året etter. I boken forteller hun om oppveksten i Västerås med en alkoholisert far som arbeider på metallverket, og om sin gryende politiske oppvåkning. Hun sier selv at hun ønsket å skrive om klasse, men den handler også om den ensomheten som faren opplevde. Boken har solgt over 240 000 eksemplarer i Sverige og et samlet kritikerkorps har skrytt den opp i skyene.

Åsa Linderborg er ikke bare bestselgerforfatter. Hun har doktorgrad i historie og en sentral posisjon i Aftonbladets kulturredaksjon. Før boka kom ut, var hun kjent som en uredd og stilsikker kulturskribent, debattant og venstreradikaler.

Boken er nå blitt dramatisert, og Riksteatret besøker Grimstad med skuespillet den 8. mars.