Archive for November, 2010

Litterær quiz

Friday, November 26th, 2010
fred-arthur-asdal

Quizvert Fred Arthur Asdal

Litterær quiz er en ufordring til alle som er glad i bøker og å lese. Still med et lag og bryn kunnskapene dine på vår eminente vert Fred Arthur Asdal.

Påmelding av lag gjøres på epost eller tlf:
grimstad.bibliotek@grimstad.kommune.no
Tlf: 37 25 01 90

Tid: Lørdag 11. desember kl 14.00
Sted: Café Galleri, Storgata 28, Grimstad
Inngang: kr 50,-, enkel bevertning

Bjørneboe – Født til frihet

Monday, November 8th, 2010

Sted: Ibsen-museet, Henrik Ibsens gate 14, Grimstad
Tidspunkt: Lørdag 13 november kl 14.00
Inngang: 50 kr, enkel servering

fc3b8dt-til-frihetJens Bjørneboe er et allemannseie i norsk litteratur, og har alltid hatt en egen appell til unge mennesker. I Litterær kafé førstkommende lørdag får vi besøk av forfatter, litteraturkritiker og litteraturforsker Tore Rem som i høst avsluttet sin tobinds biografi om Bjørneboe. Det første bindet Sin egen herre kom i fjor, og det siste Født til frihet i september i år.

Sin egen herre skildrer rikmannssønnens oppvekst i Kristiansand på 1920-tallet, et ungdomsopprør som ender i vanære og krigsår i eksil. Den forteller historien om Bjørneboes første kone, den tysk-jødiske flyktningen Lisel Funck, hans arbeid som kunstmaler, lærergjerningen ved Steinerskolen, hans sensasjonelle diktdebut og hvordan han med romanen Jonas havner i sentrum av samfunnsdebatten. Mot slutten av boken bryter Bjørneboe med sin ektefelle, sine gamle sammenhenger og Norge. Så følger kaotiske vandreår på kontinentet, før han i 1959 vender tilbake for å begynne et nytt liv.

I Født til frihet kommer fortellingen om den Jens Bjørneboe svært mange vil ha et sterkt forhold til. Det er i disse årene – fra han kaster seg inn i fengselsdebatten romjulen 1959 og til han dør i 1976 – at han blir ”Jens Bjørneboe”, slik han har levd videre. Som fortelling, som myte, som eksempel. Rem skildrer Bjørneboes utallige engasjementer, fra kriminalomsorg til ytringsfrihet, fra teaterarbeid til motstand mot Vietnam-krigen. Her er fortellingen om forfatteren som skrev Bestialitetens historie. Her er mannen som ble venstreradikaler, dømt som pornograf for Uten en tråd og som alltid støttet ungdommen i deres opprørstrang. Her er livsstilsrebellen og han som sist i livet skrev bestselgeren Haiene.

Tore Rem er forfatter, kritiker og professor i litteratur ved ILOS, Universitetet i Oslo. Han har utgitt bøker om Kielland, Ibsen og Dickens, og er kjent for sine anmeldelser og kommentarer i Dagbladet og Morgenbladet. Rem har også redigert Jens Bjørneboe: Brev i utvalg (2006). Han har tidligere vært forsker ved Universitetet i Oxford.

Møte med forfatteren av ”Frihetens seilas”

Monday, November 8th, 2010

Sted: Grimstad kulturhus, Galleri
Tidspunkt: Lørdag 9. oktober kl 14.00

Stadig angst for ubåtangrep. Drønn fra eksploderende skip. Lukten av brennende oljeflak. Fortvilte skrik fra kameratene som lå og kavet i sjøen. Knitrende maskingeværsalver fra fly. Kanonskudd fra krigsskip. Denne kortfattede beskrivelsen gir et visst innblikk i de mange grufulle scenene som våre krigsseilere opplevde under 2. verdenskrig. Lørdag 9. oktober presenterte forfatteren Kristen Taraldsen sin nyeste bok “Frihetens seilas” som gis ut av Stiftelsen Arkivet.

Boken skildrer skjebnen til noe over 200 skipsførere fra Aust-Agder som seilte i uteflåten under 2. verdenskrig. Den forteller den usminkede sannheten om nervepirrende og dramatiske episoder under krigsseilasen. Beretningene er hentet direkte fra kildene- rapporter, sjøforklaringer, dagbøker, brev, avisintervjuer, fødselsdagsomtaler og nekrologer, samt nedtegnelser foretatt av nære slektninger.

Kristen Taraldsen er journalist, forfatter og krigshistoriker fra Arendal.

Stiftelsen Arkivet har som hovedformål å eie og forvalte det gamle Statsarkivet i Kristiansand, som informasjonssenter om Norge under andre verdenskrig og utdanningssenter for fredsarbeid og konfliktløsing.

Grimstad på 1900-tallet – litterær kafé med Reidar Marmøy

Monday, November 8th, 2010

Sted: Grimstad kulturhus, Galleriet
Tidspunkt: Lørdag 11. september kl 14.00

Høstens første litterære kafé er viet lokalhistorie fra Grimstad. Forfatter Reidar Marmøy vil presentere det andre bindet i serien ”Grimstad på 1900-tallet”. Det tar for seg perioden 1940-1970. Bindet tar for seg et bredt spekter av Grimstads historie, både politikk, foreningsliv og enkeltpersoner, og dette er satt inn i en større kontekst. Ikke minst blir Grimstad under krigen presentert for første gang samlet. Tidligere er det kommet ut et bind som omfatter tidsrommet fra 1900-1940. Serien gis ut av Selskapet for Grimstad bys vel som tok initiativ til historieverket i 1993. Det første bindet kom i 2004 og det andre i år. Begge er forfattet av Reidar Marmøy.

Reidar Marmøy har forfattet flere lokalhistoriske bøker, blant annet ”Navn i Grimstad skjærgård”, ”Fornminner i Grimstad kystlandskap” og ”Håøy – losenes øy”. Han er født og oppvokst i Grimstad og pensjonert lektor i fagene engelsk, norsk og historie.