Archive for February, 2010

Inspirasjon til lesing fra en entusiastisk bokelsker

Friday, February 12th, 2010

Litterær kafé med bokinspirator Liv Gade

Arrangør: Grimstad bibliotek


Sted: Nøgterhedens sal, Café Ibsen, Løkkestredet 7, Grimstad
Tidspunkt: Mandag 22. februar kl 19.30
Inngang: Kr 50,- med enkel servering

Liv Gade

Liv Gade

Denne kvelden får vi besøk av noe så sjeldent som en BOKINSPIRATOR. Hun heter Liv Gade og holder til i Sandefjord. Denne gangen er det Grimstads tur. Hun skal besøke skoler og inviterer oss i den forbindelse med på et glødende foredrag. “Litteraturen løfter oss opp og fram”, sier hun, “energi, begeistring og lidenskap for litteratur – er mine våpen – og jeg bruker dem for alt de er verd!”

Hennes fordrag er på en times tid og hun vil i løpet av den tiden presentere ca. 12 bøker og lese lyrikk innimellom. I tillegg vil det bli utlodding av en eller to bøker.

Liv Gade jobber fast i ukebladet ”Familien”, som bokinspirator i Norli og i NRK radio. Hun har holdt foredrag i biblioteker over hele landet – og i 2009 gjennomførte hun 120 foredrag. Hun har også vært på frokost-TV mange ganger. Hun mottok Forlagsprisen i 2008 og er nominert til Sandefjord kommunes kulturpris for 2009.

Ibsen-seminar med professor i teatervitenskap Jon Nygaard, UiO

Friday, February 12th, 2010

Sted: Ibsen-museet, Henrik Ibsens gate 14, Grimstad
Tidspunkt: Torsdag 18. februar kl 19.00
Inngang: 50,- kr, enkel servering

Professor Jon Nygaard

Professor Jon Nygaard

Årets første Ibsen-seminar vil ta for seg hvilket forhold Ibsen hadde til teater i ung alder. Vi har invitert teaterforsker Jon Nygaard ved Senter for Ibsenstudier i Oslo til å snakke om dette.

Som Ibsen-forsker har Nygaard villet legge vekt på Ibsens konkrete forutsetninger, at han ble født inn i en overklasse i Skien på kanten av denne klassens sammenbrudd og oppløsning og at han ikke startet sin kunstneriske virksomhet som forfatter, men som praktisk teaterarbeider.


Nygaard vil forsøke å problematisere at den unge apotekerlærlingen Henrik Ibsen i Grimstad, i en by uten teater og som selv antakelig aldri hadde sett en teaterforestilling i sitt liv, skulle velge å skrive et helaftens skuespill og få det innlevert ved Christiania Theater.

Den deklasserte overklassegutten fra Skien, som ifølge mytene ankom Grimstad i kjole og hvitt, men uten underbukse, hadde et sterkt ønske om å komme opp og frem og igjen bli akseptert i de beste klasser. Veien dit gikk gjennom det som fortsatt rundt 1850 var den viktigste kunstarten i offentligheten, nemlig teatret.

Jon Nygaard er professor i teatervitenskap ved Senter for Ibsenstudier ved Universitetet i Oslo. Som teaterforsker har han spesielt vært opptatt av teatrets egenart som noe annet enn litteratur og at teatrets rolle i historien har vært som den første indikator på endring i samfunnet.

Bokbad med forfatter Mirjam Kristensen

Friday, February 12th, 2010

Sted: Ibsen-museet, Henrik Ibsens gate 14, Grimstad
Tidspunkt: Lørdag 9. januar kl 14.00
Inngang: Kr 50, enkel servering

Mirjam Kristensen

Mirjam Kristensen

Mirjam Kristensen har gitt ut fire romaner, men har allerede skrevet seg inn i rekken av forfattere vi kan vente oss mye av. Hun debuterte i 2000 med ”Dagene er gjennomsiktige” som hun mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Siden har hun gitt ut ”De som er ute i regnværet” og ”En ettermiddag om høsten”. Begge disse romanene har hun mottatt flere priser og utmerkelser for. Hennes siste roman ”Et rikt liv” fra 2009 har nominert henne til P2-lytternes romanpris og er allerede solgt til Tyskland. Hennes romaner er oversatt til tysk og fransk.

Intervjuer i møtet med Kristensen er Fred Arthur Asdal. Han er litteraturanmelder og frilansjournalist i Agderposten. Hennes siste roman vil selvsagt være den mest sentrale. En ung kvinne på sykkel blir kjørt ned av en bil, og sjåføren stikker av fra åstedet. Isak oppsøker naboen, russiske Dahlia, for han ønsker å lette sitt hjerte og bekjenne at det var han som kjørte bilen. Slik blir de to kjent og involvert i hverandres historier. Da Isak blir alvorlig syk og dør, kjenner Dahlia tyngden av en forferdelig hemmelighet hun selv bærer på. Hvordan kan hun fortelle om det som har skjedd? Hun begynner å skrive, og hun får kontakt med enka etter Isak og deres datter, men det virker likevel umulig for henne å fortelle.

Mirjam Kristensen er født i 1978 og kommer fra Lyngdal. Hun er bosatt i Kristiansand hvor hun er ansatt ved Stiftelsen Arkivet.