Archive for April, 2009

Victoria – en kjærlighetsroman?

Monday, April 27th, 2009

Maratonopplesning av Hamsun Victoria

Sted: Terje Vigen-rommet, Ibsenhuset, Henrik Ibsens gate 14, Grimstad
Tidspunkt: Torsdag 30. april kl 19.00

I opplesningsserien ”På oppleste stier” er vi kommet til Victoria. Denne gangen har vi med oss to opplesere, Anne-Karen Hytten og Knut Østrådal. Kort fortalt handler romanen om Johannes, møllerens sønn, som elsker Victoria, datteren av byens rikeste mann. Det tar tid før Johannes forstår at han selv og Victoria tilhører ulike sosiale klasser. Johannes velger å dra til byen og blir senere en berømt dikter.

En sommer er han hjemme på ferie, der han igjen møter Victoria, som nå er forlovet med den rike kadetten Otto. Johannes dikter om sin kjærlighet, og lever seg inn i et forhold som ikke kan realiseres.

Victoria utkom i 1898, og ble skrevet kort tid etter at Hamsun giftet seg med sosietetskvinnen Bergljot Goepfert. Boken er en kort roman i slekt med Pan (1894), men der Pan er mørk lilla, er Victoria lyserød, hevdet Hamsun i et brev da han arbeidet med boken. Noen lesere vil ha vanskelig med å finne igjen bokens lyserøde tone, ettersom den gjerne er oppfattet som en sjelemesse for kjærlighetens død.

Anne-Karen Hytten, opprinnelig fra Grimstad, er en erfaren teaterregissør.  Siden debuten i 1980 har hun arbeidet både med klassiske teaterstykker, ny dramatikk, barneteater, musikkteater, figurteater og radioteater.

Blant hennes mest kjente oppsetninger finner vi Lilli Valentin av Willy Russell – som hun regisserte for Nationaltheatret (i samarbeid med Anne Marit Jacobsen), Min forestilling om mor (samarbeid med Bente Børsum) og Ibsens Vildanden (Trøndelag Teater), som hun fikk Hedda-prisen for i 2008. Hun har også arbeidet scenisk med Hamsuns Victoria.

Knut Østrådal fra Kristiansand har i en årrekke vært lektor ved Kristiansand Katedralskole, der han bl.a. har hatt ansvar for dramaundervisningen.  Ellers har han lang erfaring både som skuespiller og regissør.  Han har arbeidet både med tradisjonelt teater, figurteater og musikkteater.  I 2008 hadde han regiansvar for Henry Purcells opera Dido og Aeneas (Opera Sør) – og han har en rolle i storfilmen Yohan, som har premiere til høsten.

På oppleste stier er en serie opplesninger av Hamsuns mest sentrale verker. En gang i måneden blitt ett av verket lest fra begynnelse til slutt i løpet av samme kveld. Det er nye opplesere hver gang.