Archive for March, 2009

Bli kjent med løynant Glahn i PAN

Thursday, March 19th, 2009
Skuespiller Ole Geir Feste leser PAN.
Skuespiller Ole Geir Feste leser PAN.

Sted: Terje Vigen, Ibsen-museet, Henrik Ibsens gate 14, Grimstad
Tidspunkt: Fredag 27. mars kl 19.00
Inngang: Kr 100/ Kr 50 for studenter og skoleelever

I mars er det romanen Pan som står for tur i opplesningsserien ”På oppleste stier”. Hovedpersonen løytnant Glahn ankommer et lite nord-norsk fiskevær. Han bor i en liten hytte i skogkanten og lever et stille liv i naturen, der han tjener til livets opphold med jakt og fiske. Dessuten tar han noen sjeldne turer til været for å kjøpe det aller nødvendigste.

Utpå våren møter han den unge kvinnen Edvarda, datteren til stedets patriark, og de utvikler et hemmelig kjærlighetsforhold. Glahn besøker henne hjemme, eller hun kommer til ham i den lille hytta. Men Glahn og Edvarda slites av stolthet og sjalusi, og forholdet utvikler seg til en psykisk krig.

Pan er karakterisert som en hypnotisk og vakker kort-roman, som er både eksakt og utflytende på samme tid. Boken utkom i 1894, og tross mange dårlige kritikker i samtiden har boken fått et etterliv som har få sidestykker i norsk litteratur.

Oppleser denne gangen er lærer og skuespiller Ole Geir Fest. Han er født i 1952 og oppvokst på Flekkerøya i Kristiansand. Han er utdannet lærer og var i en årrekke en sentral skikkelse iChristianssand Amatørteater.  Siden 2005 har han vært engasjert somskuespiller ved Agder Teater og innehatt mange sentrale roller ved teaterets egenproduksjoner – senest i “Jacques Brel Kabaret”.  Sist sommer så vi ham i Fjæreheia som “Gjenferdet” i Shakespeares ”Hamlet”.

Ole Geir Feste har også spilt i flere TV-serier og filmer, og han har dessuten en viktig rolle i storfilmen ”YOHAN – barnevandreren”, som har premiere kommende høst. Ellers har han hatt stor suksess med enmannsforestillingen ”Pider Ro”, basert på Gabriel Scotts fortelling.  I tillegg har han sin egen visegruppe – “Festes” – som har utgitt cd’en “Innerst inne”.

Bokbad med kandidatene til Sørlandets litteraturpris 2009

Friday, March 6th, 2009

Sted: Grimstad kulturhus, Storgata 33A
Tidspunkt: Lørdag 14. mars kl 13.00
Inngang: 50 kr, enkel servering

For andre år på rad gjester Sørlandets litteraturpris Grimstad, og i år deltar alle kandidatene. Intervjuer og bokbader er litteraturkritiker og journalist Fred Arthur Asdal. De nominerte representerer flere ulike sjangre fra romanen og diktet til faglitteraturen, fra barnelitteraturen til samtidsdokumentasjonen.

Blant årets nominerte bøker er tre skjønnlitterære verker. Gaute Heivoll har skrevet en roman om en historisk person i boken ”Himmelarkivet”. Bjørg Øygarden er nominert for barneboken ”Askeladden og de nye hjelperne”, og Cornelius Jakhelln er kandidat med diktsamlingen ”Galderhug”. Det er også to faktabøker som er nominert. Den ene er Pål Hetland med ”Quart, den usminkede historien om Norges viktigste festival” og den andre er Anne Løvland, Pål Repstad og Elise Seip-Tønnessen som er redaktører for  ”Gud på Sørlandet”.

“Askeladden og de nye hjelperne”
Denne gangen har Askeladden fått med seg noen nye hjelpere i sin ferd mot prinsessa og halve kongeriket. Bjørg Øygarden forteller med frodig fantasi en ny og sprekere versjon av vårt nasjonale eventyr. Resultatet er en morsom og spennende reise gjennom eventyrskogene som fenger lesere i alle aldre.

”Gud på Sørlandet”
Religionen på Sørlandet har forandret seg gjennom de siste 30-40 årene. Gud er blitt mildere, det er mindre interesse for dogmer og mer vekt på fellesskap og gode opplevelser. Dessuten har innvandringen ført til at andre trosformer enn den kristne er blitt en del av den sørlandske virkeligheten. Dette er noe av budskapet fra over 20 forskere, de fleste ved Universitetet i Agder, som har arbeidet på heltid og deltid i flere år med å studere endringer i Sørlandets religiøse liv i nyere tid.

“Galderhug”
Cornelius Jakhelln har med siste verk ”Galderhug” i sin dikt-kvadrologi Quadra Natura igjen bevist sin rolle som språklig fornyer og radikal lyrisk utfordrer til det norske parnasset. Det særegent norske er norrønt, og skal vi være kulturbevisste, må vi ta inn over oss både det og andre utenforstående kulturer. Dette gjør Jakhelln på ungdommelig, men mesterlig vis.

”Quart, den usminkede historien om Norges viktigste festival”
Hetland var pressesjef i Quart fra 1994 og var en sentral person i Quart-systemet og Quartfestivalens ansikt utad i nesten ti år. I boka forteller han om sin egen rolle i Quart-galskapen; om hagleskudd, nevekamper, dårlig personalbehandling, sære artister, klønete investorer, et opprørt lokalsamfunn, kongelige – og det ville livet bak fasaden på Sørlandets største rockeparty. Boken omtaler uten omsvøp det som var selve Synden på Sørlandet i mange år. Nå er eventyret over, og Pål Hetland tar leserne med på innsiden av Quart, festivalen som formet en hel generasjon.

“Himmelarkivet”
Gaute Heivoll vant Sørlandets litteraturpris i fjor med novellesamlingen ”Doktor Gordeau og andre noveller”. I år er han nominert for romanen ”Himmelarkivet” som er basert på historien om Louis Hogganvik. Han ble arrestert i januar 1945 og utsatt for så grusom tortur på Arkivet at han valgt å ta sitt eget liv. Romanen handler om glemsel, om livets sårbarhet, og om skammen som gjør det så vanskelig å nærme seg tilværelsens smertefulle sider. Romanen løfter fram en tragisk menneskeskjebne, og viser at tiden ikke alltid makter å lege alle sår.

Sørlandets litteraturpris
Målsetningen for Sørlandets litteraturpris er å stimulere til leselyst, øke oppmerksomheten om litteratur, særlig i vår landsdel, og å hjelpe fram nye og gryende forfatterskap fra Sørlandet.  Prisen er på 20 000, – kroner. Tidligere vinnere er Gaute Heivoll, Hege Storhaug, Annemor Sundbø, Karl Ove Knausgård, Kjetil A. Brottveit, Nils Christian Moe-Repstad, Mirjam Kristensen og Agnete Erichsen.

Bak prisen står bokhandlere og folkebibliotek i de to agderfylkene, Agder Bokhandlerforening, Aust-Agder bibliotek og kulturformidling, Regional bibliotek- og formidlingstjeneste. ABM Vest-Agder, Arendal bibliotek, Kristiansand folkebibliotek og Norsk Bibliotekforening avdeling Aust- og Vest-Agder.

Kandiatene vil bli presentert på fem steder i de to fylkene. Les mer om prisen her.