Archive for the ‘Apropos hagebruk’ Category

Apropos hagebruk: Lær frukttrebeskjæring

Friday, March 22nd, 2013
Eplehagen til Norsk Hagegbruksmuseum

Eplehagen til Norsk Hagegbruksmuseum

Idar Martinsen, som tidligere har hatt ansvar for frukthagen på gartnerskolen, vil demonstrere hvordan frukttrær kan beskjæres for å få en fin åpen form og forhåpentligvis mye stor frukt. Frukttrærne i den nye klonsamlingen på Dømmesmoen har ulik alder, fra nyplantet pisker i fjor høst, til trær som nærmer seg 10 år, så her burde det være noen tips å hente for de fleste hageeiere.

I den gamle frukthagen fra gartnerskolens tid på Dømmesmoen ble det påvist heksekost i fjor høst. Den nye klonsamlingen med over 50 gamle eplesorter som står ved siden av låven, er foreløpig friskmeldt, men hvordan ser heksekost ut? Åsmund Asdal fra Norsk genressurssenter vil kort informere om hva det innebærer å få påvist heksekost og hvordan det ser ut.

Møtested: Låven på Dømmesmoen
Tid: Torsdag 11. april kl 17.30 – kl 19 (NB! NYTT TIDSPUNKT FRA TIDLIGERE ANNONSERT)

Verden rundt med planter som smaker!

Saturday, August 18th, 2012

Hagebruksseminar med Stephen Barstow, mannen som dyrker 500 grønnsaker i hagen sin

 

Allium cernuum eller Prairieløk var viktig Indianer mat og en av de fineste prydsakene (= pryd grønnsaker); bynavnet Chicago kommer av den Indiske navn for denne planten

Allium cernuum eller Prairieløk var viktig Indianer mat og en av de fineste prydsakene (= pryd grønnsaker); bynavnet Chicago kommer av den Indiske navn for denne planten

Sted: Auditoriet, Dømmesmoen, Grimstad
Tidspunkt: onsdag 5. september kl 18.00

Foredraget vil dreie seg primært om flerårige grønnsaker, deriblant flere historiske norske grønnsaker, og kjente stauder som kan brukes i matlaging, feks Hosta og Daglilje. Det er lagt opp som en tur verden rundt fra Norge, gjennom Europa og Middelhavslandene, gjennom Asia, Himalaya, Sibir, Øst Asia, Sør og Nord Amerika hvor oftest plantene var i utgangspunkt viltvoksende nyttevekster som etterhvert ble domestisert. Vi skal høre historiene bak plantene og hvordan de ble brukt i hjemlandet samt erfaringer fra dyrking i Trøndelag….

For 30 år siden var økølogisk dyrking ”inne” blant unge grønnsaksdyrkere. I dag er det en ny grønn bølge på gang blant ungdommene og det er Permakultur tankegangen som er inspirasjonen. Flerårige grønnsaker eller permagrønnsaker er et viktig element i dette….