Archive for the ‘På oppleste stier’ Category

Markens Grøde

Monday, October 26th, 2009

Petter Hangeland leser Markens Grøde

Petter Hangeland leser Markens Grøde

I vår opplesningsserie ”På oppleste stier” er vi nå kommet til den romanen som skulle gjøre Knut Hamsun til nobelforfatter. I 1917 skrev han Markens grøde og tre år senere ble han innlemmet i det fornemme selskapet av vinnere av Nobelprisen i litteratur.

I Markens grøde møter vi Isak og Inger. Isak velger seg et sted i villmarken der han rydder grunnen og bygger seg en gård. Den sterke kvinnen Inger slår seg sammen med ham. Snart kommer flere til Sellanraa, for å dyrke jorden, inspirert av hva Isak har fått til.

Markens grøde (1917) er en roman som førts og fremst er lest symbolsk. Framfor å skildre samfunnet slik det er, valgte Hamsun med denne boken å beskrive samfunnet slik han skulle ønske det var.

Til å lese denne romanen har vi fått med oss Petter Hangeland. Han har i mange år undervist ved Universitetet i Agder og forløperne Kristiansand lærerhøgskole og Høgskolen i Agder. I dag er han seniorrådgiver ved universitetets avdeling for lærerutdanning. Ellers er han kjent som en dyktig revyskuespiller, visedikter og tekstforfatter. Sammen med Pål Repstad og Asbjørn Arntzen er han ansvarlig for suksessforestillingen «Den store fellesbasaren», som i flere omganger har gått for fulle hus mange steder i Agder.

Tid: Fredag 30. oktober kl 19.00
Sted
: Café Ibsen, Løkkestredet 7, Grimstad
Inngang
: 100 kr/50 kr for studenter
Salg av mat og drikke.

Benoni av Knut Hamsun

Tuesday, August 25th, 2009

Oddbjørn JohannessenSted: Terje Vigen-rommet, Ibsen-museet, Henrik Ibsens gate 14, Grimstad
Tid: Fredag 28. august kl 19.00
Inngang: Kr 100/studenter gratis

Salg av mat og drikke.

Førstkommende fredag er det igjen klart for opplesning fra én av Knut Hamsuns romaner, denne gangen Benoni. Vi har denne gangen fått Oddbjørn Johannessen til å lese romanen.

Benoni (1908) foregår i et nord-norsk miljø der vi foruten hovedpersonen finner et utall av bi-personer. Vi følger hovedpersonen Benoni på hans vei fra å være postbud til å bli forretningsmann. Vi møter på et velkjent Hamsun-tema: skjebnen kan på dramatisk vis bryte inn i enkeltmenneskets liv.

Benoni er på sjarmerende vis preget av en folkelig og snedig humor. Kjærligheten er ikke lenger noen sykdom, som i mange av Hamsuns tidligere bøker. Nå er kjærligheten mer absurd, men likevel preget av store følelser.

Oddbjørn Johannessen er kanskje mest kjent for et grimstadpublikum som foredragsholder om Hamsun og Ibsens litteratur og liv. Han er tilknyttet Universitetet i Agder ved institutt for nordisk og underviser på blant annet allmennlærerutdanningen. Det som kanskje er mindre kjent, er at han også har en fortid som amatørskuespiller og han har vært leder av Vennesla barne- og ungdomsteater hvor han også hadde regioppgaver.

På oppleste stier er en serie opplesninger av Hamsuns mest sentrale verker. En gang i måneden blitt ett av verket lest fra begynnelse til slutt i løpet av samme kveld. Det er nye opplesere hver gang.

Sværmere er neste roman ut

Friday, May 22nd, 2009

Vi er kommet til den femte romanen i opplesningsserien ”På oppleste stier”. Denne gangen er det bibliotekar ved Grimstad bibliotek, Odd Johnsen, som leser Sværmere av Knut Hamsun. Dette er den korteste romanen i opplesningsserien.

Handlingen i Sværmere (1904) er lagt til et lite nord-norsk tettsted. Her møter vi telegrafisten Rolandsen, som forelsker seg i datteren til stedets patriark. Boken omhandler hvordan Rolandsen forsøker å gjøre seg verdig den stolte pikens gunst, samtidig som han skaffer seg et navn som en enestående fremstiller av fiskeslim!

Boken skiller seg markant fra Hamsuns 1890-tallsromaner. Ensomhetsfølelse og panteisme er erstattet med en barsk og folkelig beretterstil som er sammenlignet med Mark Twains ironiske munterhet. Hamsun skal selv ikke ha omtalt boken særlig ofte, men han skal ha vært stolt over den tekniske utførelsen. Sværmere er en kort bok, der det likevel myldrer av personer og overraskende innslag.

Odd Johnsen er opprinnelig fra Stathelle i Telemark fylke, men har bodd i Grimstad siden 1975. Han er utdannet bibliotekar, og har arbeidet det meste av tiden på Grimstad bibliotek. Han har vært aktivt med i Ibsen/Hamsun-satsingen i Grimstad, og har vært bl.a. med i Hamsun-selskapets styre fra starten i 1997 og fram til i år.

Han liker også musikk og teater, og har i mange år vært med i sang, musikk og amatørteatermiljøet i Grimstad, som korsanger, tekstforfatter og medvirkende i lokalrevyer, og styremedlem i Grimstad Viseklubb. Johnsen er også interessert i lokalhistorie, og har skrevet artikler i Grimstad Adressetidende og medlemsskriftet til Selskapet for Grimstad Bys Vel.

Sted: Ibsen-museet, Henrik Ibsens gate 14, Grimstad
Tidspunkt: Fredag 29. mai kl 19.00
Inngang: Kr 100/kr 50 for studenter, salg av mat og drikke

Victoria – en kjærlighetsroman?

Monday, April 27th, 2009

Maratonopplesning av Hamsun Victoria

Sted: Terje Vigen-rommet, Ibsenhuset, Henrik Ibsens gate 14, Grimstad
Tidspunkt: Torsdag 30. april kl 19.00

I opplesningsserien ”På oppleste stier” er vi kommet til Victoria. Denne gangen har vi med oss to opplesere, Anne-Karen Hytten og Knut Østrådal. Kort fortalt handler romanen om Johannes, møllerens sønn, som elsker Victoria, datteren av byens rikeste mann. Det tar tid før Johannes forstår at han selv og Victoria tilhører ulike sosiale klasser. Johannes velger å dra til byen og blir senere en berømt dikter.

En sommer er han hjemme på ferie, der han igjen møter Victoria, som nå er forlovet med den rike kadetten Otto. Johannes dikter om sin kjærlighet, og lever seg inn i et forhold som ikke kan realiseres.

Victoria utkom i 1898, og ble skrevet kort tid etter at Hamsun giftet seg med sosietetskvinnen Bergljot Goepfert. Boken er en kort roman i slekt med Pan (1894), men der Pan er mørk lilla, er Victoria lyserød, hevdet Hamsun i et brev da han arbeidet med boken. Noen lesere vil ha vanskelig med å finne igjen bokens lyserøde tone, ettersom den gjerne er oppfattet som en sjelemesse for kjærlighetens død.

Anne-Karen Hytten, opprinnelig fra Grimstad, er en erfaren teaterregissør.  Siden debuten i 1980 har hun arbeidet både med klassiske teaterstykker, ny dramatikk, barneteater, musikkteater, figurteater og radioteater.

Blant hennes mest kjente oppsetninger finner vi Lilli Valentin av Willy Russell – som hun regisserte for Nationaltheatret (i samarbeid med Anne Marit Jacobsen), Min forestilling om mor (samarbeid med Bente Børsum) og Ibsens Vildanden (Trøndelag Teater), som hun fikk Hedda-prisen for i 2008. Hun har også arbeidet scenisk med Hamsuns Victoria.

Knut Østrådal fra Kristiansand har i en årrekke vært lektor ved Kristiansand Katedralskole, der han bl.a. har hatt ansvar for dramaundervisningen.  Ellers har han lang erfaring både som skuespiller og regissør.  Han har arbeidet både med tradisjonelt teater, figurteater og musikkteater.  I 2008 hadde han regiansvar for Henry Purcells opera Dido og Aeneas (Opera Sør) – og han har en rolle i storfilmen Yohan, som har premiere til høsten.

På oppleste stier er en serie opplesninger av Hamsuns mest sentrale verker. En gang i måneden blitt ett av verket lest fra begynnelse til slutt i løpet av samme kveld. Det er nye opplesere hver gang.

Bli kjent med løynant Glahn i PAN

Thursday, March 19th, 2009
Skuespiller Ole Geir Feste leser PAN.
Skuespiller Ole Geir Feste leser PAN.

Sted: Terje Vigen, Ibsen-museet, Henrik Ibsens gate 14, Grimstad
Tidspunkt: Fredag 27. mars kl 19.00
Inngang: Kr 100/ Kr 50 for studenter og skoleelever

I mars er det romanen Pan som står for tur i opplesningsserien ”På oppleste stier”. Hovedpersonen løytnant Glahn ankommer et lite nord-norsk fiskevær. Han bor i en liten hytte i skogkanten og lever et stille liv i naturen, der han tjener til livets opphold med jakt og fiske. Dessuten tar han noen sjeldne turer til været for å kjøpe det aller nødvendigste.

Utpå våren møter han den unge kvinnen Edvarda, datteren til stedets patriark, og de utvikler et hemmelig kjærlighetsforhold. Glahn besøker henne hjemme, eller hun kommer til ham i den lille hytta. Men Glahn og Edvarda slites av stolthet og sjalusi, og forholdet utvikler seg til en psykisk krig.

Pan er karakterisert som en hypnotisk og vakker kort-roman, som er både eksakt og utflytende på samme tid. Boken utkom i 1894, og tross mange dårlige kritikker i samtiden har boken fått et etterliv som har få sidestykker i norsk litteratur.

Oppleser denne gangen er lærer og skuespiller Ole Geir Fest. Han er født i 1952 og oppvokst på Flekkerøya i Kristiansand. Han er utdannet lærer og var i en årrekke en sentral skikkelse iChristianssand Amatørteater.  Siden 2005 har han vært engasjert somskuespiller ved Agder Teater og innehatt mange sentrale roller ved teaterets egenproduksjoner – senest i “Jacques Brel Kabaret”.  Sist sommer så vi ham i Fjæreheia som “Gjenferdet” i Shakespeares ”Hamlet”.

Ole Geir Feste har også spilt i flere TV-serier og filmer, og han har dessuten en viktig rolle i storfilmen ”YOHAN – barnevandreren”, som har premiere kommende høst. Ellers har han hatt stor suksess med enmannsforestillingen ”Pider Ro”, basert på Gabriel Scotts fortelling.  I tillegg har han sin egen visegruppe – “Festes” – som har utgitt cd’en “Innerst inne”.